ÇAKAL__04
Ziyaretçi
Durumum:
|
 |
« : 17 Temmuz 2007, 16:26:46 » |
|
IYI HUYLU KADINLAR DOSTLAR BASINA
Kadi Sürey, Tabi’inden Sãbi Hz. Lerine söyle nasihat etmistir: -Ey Sãbi, eger evlenirsen Beni Temin kabilesinden bir kizla evlen.Onlar kizlarini iyi terbiye ediyorlar dedi.
Sãbi :-Nerden biliyorsun ?diye sormus. Kadi Süreyh anlatmis:
-Genc ve bekarligimda Beni Temin kabilesinin tarafina gitmistim. Sonra dónúsümde ihtiyar bir kadinla, bir kizin oturdugunu gördüm. Kiz gayet sevimli, boylu boslu görünüyordu. Kizi yakindan görmek icin su icmek bahanesiyle yanlarina varip kendilerinden su istedim. Kadin kiza bir su getirtti.suyu ictikten sonra kadina; -Bu kiz kimin kizi diye sordum.Adi nedir? dedim kadina; -Bu kiz Hüdeyrin kizidir. Adi Zeyneb’dir dedi. -Evlimidir? Kiz midir? Dedim. -Hayir evli degildir. Kizdir dedi. -Allahin emriyle bana verir misiniz? Dedim. Kadin: -Dengi isen, sorup sorusturur eger lãyiksan veririz, dedi.
Oradan evime geldim.Kizi beyenmistim, onunla evlenmeyi kafama koydum. Akrabalrimdan bir kac kimse alip kizin amcasina giderek, maksat ve gayemizi söyledik.arada bir tanisma sohbetinden sonra kizi istedik:Münasibtir dediler ve söz kesildi.
Nikah olduktan sonra, Beni Temim kabilesinin kadinlarinin nasil olduklarini yakindan bilmiyorum.Ayri ayri mühitin (cevrenin), ayri ayri kabilenin insanlariyiz diyerek kalben pisman olmus gibi bir halim oldu ise de kimseye belli etmedim. Hayirlisi diye isin sonunu bekledim. Evlendik gelini getirdik. Güveyi gecesi kiz bana: -Efendim bu aksam damat, iki rek’at namaz kilar. Allah rizasi icin kilinan bu namazdan sonra gelinin hayirli ve ugurlu olmasini dilemesi, Cenab-i Hak’tan hayirlar , bereketler niyaz etmesi sünnettir dedi.
-Evet öyledir diyerek iki rek’at namaz kildim.Selãmdan sonra baktim o da kiliyor. Namazlarimizi kildik, dualarimizi ettikten sonra kiz bana söyle dedi;
-Efendim, ben , ben yabanci bir múhitin insani, siz de degidik bir mühitin insanisiniz. Kader bizi birlestirdi.Sana senin mühitinin bir kiz, bana da benim múhitim (kabilem) icerisinde birkoca bulunurdu. Ama takdir-i ilãhi böyle imis. Birbirimizin huyunu, ahlakini örf ve adetlerini bilmedigimiz halde kaderin hükmúnü bu sekilde yerine getirmis olduk.
Simdi sizden ricam, sevdiginiz ve memnun oldugunuz seyleri bana bildiriniz ki, sizin isteginize uygun hizmet edeyim. Sevmediginiz hususlari, hoslanmadiginiz halleri de sóyleyin ki onlardan da sakinayim.Böylece siz bana lutuf ve yumusak huylu davranin, ben de zevcelik vazifelerimi yerine getirmek icin son derece gayret góstereyim. Ben , vazifemi yapmayip bir tenbellik ve itaatsizlik edersem beni babamin evine gönderebilirsiniz. Bunun icin hic üzülmeyin, ‘’Kendi düsen aglamaz ‘’ derler. Iste sizden rica edecegim hususlar bunlardir. Cenab-i Haktan birbirimiz icin hayirli ve bereketli olmamizi dilerken , Islami bir aile hayati yasmamiz icin duã ve niyaz edelim der gelin hanim. Kocasida: -Hanim , bana öyle bir ifadeyle söz söyledinki , eger dediklerini yaparsan beni mutlu ve bahtiyar edersin. Durmazsan aleyhinde delil olacaktir. Hanim, sunlari sunlari isterim. Su su hareketleri de sevmem. Istediklerimi yap, istemediklerimi gizle gösterme der. Kadin: -Akrabalarimin gelip gitmelerini istermisin? Dedi. Damat: -Usandirmamak sartiyla gelebilirler.Pek sik istemem der. Kadin -Komsulardan kimler gelip gide bilir?Istemediklerinize yüz vermem. Adam: - Su su komsular gelebilir. Namuslu ve dindar insanlardir. Filan ve felan kimseleri istemem.Iyi ve islami bir hayatlari yoktur. Bu gibilerin evimize gelmesinde hayir yoktur.
Bu ölcülerle kurulan yuva kisa zamanda Cennet yuvasi oluvermistir. Bir sene felan gectikten sonra bir gün adam evine geldiginde evde ihtiyar bir hanim misafir gelmis ve ev sahibesine : -Kizim söyle yap , böyle yapma diye ögúdler veriyor. Adam hanimina: -Bu kimdir? Diye sormus . Hanimi : -Kayin valideniz yani annem demis. Adam hemen elini öpüp saygi ve hürmet góstermis.Kadin damadina sormus : -Hanimindan memnun musun ?demis adam : -Cok memnunum demis. Allah sizlerden razi olsun, cok iyi bir evlad yetistirmissiniz..Bundan iyisi olamaz pek memnunum demis. Bunun üzerine kayinvalidesi : -Oglum, kadinin huysusuzundan Allaj korusun. Huysuz ve terbiye kitligi iki halde kendini gösterir. Biri kadin erkek cocuk dogurdugunda, biride kocasindan yüz bulunca.En uygunsuzu kocasindan yüz bulunca huysuzlasan dilberlerdir.Böylesinden Allah esirgesin demis.
Haniminin akrabalrinin sizi górmege gelmesini istermisin?ne vakit, kac günde gelsinler? Diye de sormus.Damad : -aman efendim istedikleri zaman gelsinler.Evim onlarindir der. Kayin valide her sene bir defa gelip gidermis. Kadi Sureyh, o hanimla tam 20 sene gecinmis. Bu kadar senede de haniminin bir aybini görmemis.Bunun tersine Kindeli bir komsulari varmis.Onunda hanimi huysuz terbiyesizmis evlerinde her gün kavga ve dirilti, dayak patirtisi eksik olmazmis.Onlarin halini gören Kadi Süreyh, hanimi Zeyneb icin bir methiye yazmis:
ZEVCELER ICINDE ZEYNEBIM BIR TEK KIRILSIN ELLERIM VURURSAM KÖTEK ADALETSIZLIKTIR SUCSUZU DÖVMEK ZEYNEBIME HAKTIR METHEDIP ÖGMEK KADINLAR ICINDE O BIR GÚNESTIR DIGER KADINLARSA YILDIZA ESTIR GÜNESIN YANINDA YILDIZ KAYBOLUR ERKEK SAADETI YUVADA BULUR ZEYNEB ITAATLI, ZEYNEB SADIKTIR ONA DAYAK DEGIL METHIYE LAYIKTIR
Iste huyu güzel , terbiyesi güzel kadinlar óldúkten sonra da böyle iyilikleri methiyeler seklinde yazdirilmis ve kitaplarda iyilige örnek gösterilip, hayirli dualar almaktadirlar. Insiallah faydali olmusumdur.
|